Hoe zit dat nu precies met suiker? Ik raak het overzicht vaak kwijt. Natuurlijke suikers, bewerkte (geraffineerde) suiker, zoetstoffen… Er is zoveel. Laten we vandaag eens kijken naar palmsuiker.

Palmsuiker: gula djawa
GI: 35
Onbewerkt/ongeraffineerd
Vitaminen, mineralen en anti-oxidanten.

Palmsuiker komt van specifieke palmbomen. Het sap wordt op een natuurlijke manier uit de palm gewonnen. Het is onbewerkt en hoe minder bewerkt ,des te hoger de voedingswaarde is. Door de aanwezigheid van natuurlijke stoffen (bv. vitaminen en mineralen en anti-oxidanten) is de opname vrij traag en heeft daardoor een lage glycemische index (GI) van 30 à 35. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel. Zo komt er geen grote piek in de bloedsuikerspiegel zoals bijvoorbeeld bij witte suiker met een GI van 65. Een lage GI zit onder de 50-55. Een hoge GI vanaf de 70.

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker (gula java) worden vaak door elkaar gehaald. Kokosbloesemsuiker (GI 35) komt van een andere palm. Nu is er lichte en donkere palmsuiker te koop in de winkel. De lichte kan vermengd zijn met een andere vorm suiker, dus kijk altijd naar de ingrediënten op de verpakking. Ook hangt de kleur af van de duur van het inkoken van de palmsuiker, hoe langer hoe donkerder.

Kijk eens bij een toko, supermarkt, reformwinkel , etc. en let goed op de ingrediënten als je het koopt…